Bobby meets Stockholm

Posted by | april 28, 2014 | Intervju, Musik | No Comments
Bobby meets är en konsert som visar den amerikanske röstekvilibristen Bobby McFerrin i sitt rätta element. På en scen, någonstans i världen, möter han, för första gången, en lokal musiker för en kväll av – improvisation.

Bobby-McFERRIN-1200

– Det här är ett sätt för mig att hylla all den musik som finns; jazz, pop, klassiskt, kubanskt, svenskt …, förklarar Bobby McFerrin i mejlet där han svarar på mina frågor.

För McFerrin är de här mötena också ett sätt att bli överraskad. Och med det skapa något helt nytt där och då – det mest centrala i hans musicerande. Men i en alltmer internationell värld, vad hoppas han att en lokal musiker ska ge honom?

– Något jag aldrig hört förr! Något som påminner mig om att världen är full av överraskningar!

Konsertserien Bobby meets började också just som en överraskning. Hans manager Linda Goldstein såg till att en afrikansk slagverkare, en kubansk sångare, en irländsk säckpipeblåsare … plötsligt dök upp på scen när han gav en solokonsert.

– Jag fick höra så många nya och underbara saker och hantera det i stunden. Det var de erfarenheterna jag ville bygga vidare på med Bobby meets.

Musikerna vaskar Bobby McFerrins manager fram i samarbete med de lokala arrangörerna. Väl på plats händer det att han ber sin konsertpartner, som han träffar samma dag, ta med sig ett traditionellt stycke eller något personligt.

– Men lejonparten av det vi gör under konserterna är helt improviserat.

I dag har Bobby McFerrin ett litet team bakom sig. Här finns brandväggar som periodvis skyddar mot tidskrävande intervjuer och annat som rubbar fokus. Bobby, eller rättare sagt, rösten ska skyddas.

Och hans unika röst som snudd på samtidigt kan sjunga fler olika stämmor och härma flera olika instrument, är som en liten orkester. Men han har bara en. Hur håller han den i form?

– Alla måste hitta sitt eget sätt. För mig handlar det mycket om vila och reflektion balanserat med sång. Jag sjunger varje dag och precis vad jag känner för. Jag dricker mängder av vatten och äter bra mat. Jag sköter mig, tar långa promenader, ber regelbundet till Gud, umgås med min familj.

Att han började sjunga var något av en slump. Eller ska vi säga, Guds finger visade vägen. Som son till två professionella sångare var yrkesvalet inte ett problem utan en självklarhet. Men han valde pianot. Studerade musikteori och komposition och levde i flera år som kompositör och barpianist.

Men så en kväll i början av 1970-talet såg han Keith Jarrett slå sig ned ensam vid pianot och bara låta stunden avgöra vad som skulle hända.

– Det är först i efterhand som jag verkligen har förstått vilken oerhörd påverkan just det ögonblicket har haft på mig. Det var som en uppenbarelse, som om Gud hade skickat dit mig för att jag skulle upptäcka mitt rätta jag.

Fast det skulle dröja flera år innan han kunde göra de saker han hörde i sitt huvud.

– När jag sjunger solo står jag ju för precis allt själv: harmoni, melodi och rytm. Det finns ingenting att luta sig mot, utan jag måste täppa till alla hål själv. Därför väver jag ett harmoniskt nät runt de olika stämmorna.

Med åren säger han sig ha blivit allt mindre intresserad av virtuositeten för sin egen skull.

– I stället har jag blivit mer intresserad av enkelhet. Jag har fått en tydligare idé om mitt sanna uppdrag: att sprida glädje och hjälpa människor att känna den sorts frihet jag själv känner när jag sjunger.

Bobby meets är inte det enda projekt Bobby McFerrin driver. Han ger solokonserter, leder kören Voicestra, dirigerar, och bakom sig har han samarbeten med pianisten Chick Corea och cellisten Yo-Yo Ma. Bland mycket annat. Hur påverkar de olika projekten varandra?

– Det är fantastiskt att ha en rad projekt som småputtrar på spisen. Varje gång jag tar tag i ett speciellt känns det nytt och fräscht.

På frågan om det finns något han inte gjort men skulle vilja göra blir han inte svaret skyldig.

– Dirigera mer Gershwin, samarbeta med Eric Clapton, hylla Fred Astaire. Men mest av allt vill jag bli överraskad. Jag vet att längs vägen kommer det att dyka upp något som jag inte alls förväntat mig. Och det kommer att visa sig vara just det jag är ämnad att göra.

Johan Scherwin
(Lyssna 2014)

Boka biljett till konserten på Stockholms konserthus 14 maj 2014