Turerna kring Falklandskriget

Posted by | april 20, 1988 | Arkiv | No Comments

I ett engelskt reportage får vi ikväll följa turerna kring den moderna historiens kanske kortaste och märkligaste krig, Falklandskriget mellan Storbritannien och Argentina våren 1982. Unika bilder från striderna, intervjuer med soldater och ansvariga bygger tillsammans upp en bild av ett brutalt krig fjärran från dess skämtsamma benämning ”Balettkriget”.

Upprinnelsen var att argentinska trupper den 2 april landsteg på de ogästvänliga klippbitarna i Atlanten som engelsmännen kallar för The Falkland Islands men argentinarna Islas Malvinas.

I Buenos Aires jublade folket. Demonstrationerna på gator och torg var plötsligt för juntan, inte emot. Problemen med arbetslöshet, ekonomiskt och politiskt förtryck glömdes i den chauvinistiska glädjeyran.

Islas Malvinas var återerövrade!

Men på Falklandsöarna godtogs inte de argentinska soldaterna som några befriare: i allt väsentligt, utom det geografiska läget, var Falklandsöarna brittiska.

I London lät Margaret Thatcher göra klart att hon inte på några som helst villkor tänkte acceptera Argentinas invasion av brittiskt territorium. 10 000 elitsoldater gjordes redo för att avsegla.

USA inledde omedelbart en intensiv skytteldiplomati mellan sina bägge allierade. Men den amerikanska utrikesministern Alexander Haig mötte kompakt motstånd i såväl London som i Buenos Aires.

På de engelska skeppen som stävade mot öarna var det få som trodde att de skulle i verkliga strider. Den allmänna uppfattningen var att skeppen skickats i väg som påtryckningsmedel.

Men den 1 maj hände det som ingen trott skulle hända, en engelsk ubåt sänkte den argentinska flottans stolthet, kryssaren ”General Belgrano”. 600 man följde skeppet i djupet eller frös ihjäl på räddningsflottarna.

Några dagar senare svarade Argentina genom att torpedera den engelska jagaren ”Sheffield”. Kriget var ett faktum.

När den argentinske överbefälhavaren kapitulerade den 14 maj hade 1000 soldater dödats, ett tiotal skepp sänkts och otaliga stridsflygplan skjutits ned.

För Margaret Thatcher innebar segern en enorm politisk triumf, medan nederlaget var början till slutet för den argentinska juntan.

Johan Scherwin
(DN 1988)